• Jona
  • Ruiner
  • Faldning

DANSKER FINDER UOPDAGET 1200 ÅR GAMMEL MAYABY I GUATEMALA

Dansk ekspedition bestående af tempeljæger og medlem af eventyrernes klub Christian Lygum Christensen; samt Esdras Gill og Jona Moralla Christensen, har i sommeren 2019 fundet en 1200 år gammel Maya tempelby lige nord for Machaquilafloden i Guatemala
Tempelbyen har en udstrækning på mindst 1,6 km x 1,2 km total ca. 2 km2. Byen ligger 54 km syd for byen Flores i delstaten Petèn Guatemala og blev forladt senest ca. år 900 e.Kr., da den klassiske mayakultur i dette område forsvandt på grund af klimaforandringer eller en pandami.

Mayakulturen har de sidste 100 år haft stor interesse hos mennesker i den vestlige verden. Mayakulturen var den største på det amerikanske kontinent, indtil den klassiske mayakultur tog en kraftig nedtur omkring år 900, og lagde store områder i Central Amerika øde hen i omkring 1000 år på grund af en naturkatastrofe eller en pandami.

Verdens største pyramide er ikke Keops pyramiden i Ægypten, men ligger i mayernes store by EL Mirador i Guatemala. Pyramiden har en højde på over 70 meter og en volume på 2.800.000m3.

Mayabyerne blev som sagt forladt. Og først i nyere tid bliver disse byer genfundet.
I 1986 fandt en ekspedition, ledet af Christian Lygum Christensen, en tempelby vest for bopladsen La Machaca. Den ligger ca. 11 km øst for den nyfundne by. Under ekspeditionen i 1988 fik Christian Lygum Christensen indikationer på, at der måtte ligge flere, ikke opdagede/ikke registrerede, mayabyer i det ca. 500 km2 store område. Ifølge rapporten ”Machaquila from a regional geographic perspective af arkæologerne Juan Pedro Laporte, Hèctor E. Mejia og Jorge E. Chocòn fra Guatemala, var der intet spor af mayabebyggelse i dette område, hvilket var et stort mysterium for dem.

I håb om at finde de formodede byer i områderne havde Christian Lygum Christensen som ekspeditionsleder i år 2013 brugt en Cessna flyvemaskine til at undersøge hele området vest for Poptùn fra luften. Områderne var, og er privatejede og var indtil for få år siden også dækket af jungle.
Ekspeditionen blev en stor succes, og fire nyfundne byer blev registreret ved den lejlighed.
Ved at studere film optaget fra flyet i 2013, pegede flere ting på, at der kunne ligge andre glemte og gemte mayaruiner nord for Machaquilafloden, hvilket skulle undersøges ved senere lejlighed. Denne lejlighed kom så i sommeren 2019.

2019-ekspeditionen fandt altså en 1200 år gammel mayaby nord for Machaquilafloden og 15 km øst for tempelbyen Machaquila, der omfattede seks store platformkonstruktioner med mindst 28 sammenfaldne ruiner ovenpå hvor den største platform har en størrelse på 125 meter x 45 meter og det højeste punkt på den største ruin måler ca. 10 meter.

Ruinbyen har nu fået navnet La Macharona der ikke har været et stort religiøst center som tempelbyen Nuevo San Miguel, som blev opdaget i 2013, og som er beskrevet i det internationale tidsskrift ”Mexicon.de - Journal of Mesoamerican Studies”, men giver mere indtryk af at have været en rimelig stor by arealmæssig med mange grundmure til huse. Sandsynligvis er platformene bygget i senklassisk tid (600-900 e.Kr.). Registreringen af den nye opdagelse er sket i samarbejde med arkæolog Jorge Chocòn (Atlas Arqueologico de Guatemala), Guido Krempel, Bonn Tyskland og Karl Herbert Mayer, Graz Østrig.

Tilbage på Christian Lygum Christensens ekspedition i 2013 blev der også fundet et stort ruinområde umiddelbart syd for Machaquila floden med et areal på ca. 5,6 km2, som blev navngivet Nuevo Canaan.
Om denne sydlige mayaby eller -ruinområde var en del af samme by med det nyfundne ruinområde er svært at vide, men i så fald vil det totale areal af ruinerne omfatte et areal på svimlende 8 km2
Det bebyggede område er tre gange større end den kongelige maya tempelby Machaquila, der blev fundet i år 1958 af Alfonso Escalante fra Union Oil Company, og som består af utallige store pyramider med trappeanlæg, stenplader med byens herskeres navne og handlinger. Sådanne bygninger og genstande er endnu ikke konstateret i den nyfundne by.

En kilde beretter, at herskeren Skorpion fra tempelbyen Machaquila blev gift med dronningen Ix fra byen Ah kul omkring år 840, og idet byen Ah kul aldrig er blevet fundet, kan den nyfundne by La Macharona måske være den? Efter år 848 tier kilderne om tempelbyen Machaquila. Tavsheden gælder også over de andre byer, som Christian Lygum Christensen har fundet i det store Machaquila-område.

En ny bog af Christian Lygum Christensen ”Tempeljægeren - på ekspedition blandt indianere, kokainsmuglere og gravrøvere i Guatemala” udkommer til maj 2020 på forlaget Turbine og omhandler opdagelserne før 2019, og de mange strabadser, som også var en del af ekspeditionernes vilkår her i Guatemalas jungle.

Som nævnt i ”Mexicon.de”, er der meget få personer, der arbejder med mayaarkæologi, der har betrådt disse områder, og selv for Christian Lygum Christensen, der har været på mange ekspeditioner hertil, er det en overraskelse, at der skulle ligge en mayaby nord for Machaquilafloden på GPS N 16 grader26` 05 V 89 grader 45`57.

Ekspeditionen i sommers fik lokaliseret flere mayabyer, men på grund af at det tager tid at behandle data, vil specifik information først kunne bringes på et senere tidspunkt.

Referencer og kontakt:

Guido Krempel, arkæolog, Universität Bonn, Tyskland, Telefon, privat: +49 2284227456 , email: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Karl Herbert Mayer, uafhængig forsker, Graz Østrig. Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Jorge Chocón, arkæolog, Atlas Arqueologico de Guatemala, Dolores, Guatemala, email: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Christian Lygum Christensen, født den 26.03.57. Selvstændig. Siden 1979 gennemført utallige ekspeditioner i Guatemala og medforfatter af flere videnskabelige artikler. Startede den første Danske mayaekspedition i 66 år siden arkæologen Franz Bloms ekspedition i 1936 til Honduras. Mayaspecialist og medlem af Eventyrernes Klub.

Telefon: +45  23613416 ,

E mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.,
web: www.templehunter.dk

Egtved d. 22/1 2020

Christian Lygum Christensen

Tanhøj ruinerne
Tanhøj ruinerne
Steler i tempelbyen Machaquila
Steler i tempelbyen Machaquila
Jona bag rattet
Jona bag rattet
Inde i tempelbyen Machaquila hvilken jeg var sidst i år 1988
Inde i tempelbyen Machaquila hvilken jeg var sidst i år 1988
Hovedruinerne i La Macharona
Hovedruinerne i La Macharona
Gravkammer i en tempelby
Gravkammer i en tempelby
previous arrow
next arrow
Tanhøj ruinerne
PlayPlay
Steler i tempelbyen Machaquila
Jona bag rattet
Inde i tempelbyen Machaquila hvilken jeg var sidst i år 1988
Hovedruinerne i La Macharona
Gravkammer i en tempelby
previous arrow
next arrow